It-väskans död

Vad är det som utgör meningen av en statussymbol? Utseendet, priset, kvalitén? I modevärlden har dessa och många andra faktorer bidragit til It-väskans framgång uppgång och fall.

Fenomenet It Bag föddes under 90-talet när modeller som Chloés Paddington, Fendis Spy och Diors Gaucho blev kultobjekt tack vare stjärnor som Paris Hilton, Nicole Richie och Lindsay Lohan som sällan syntes utan favoritväskan på armen.

Under de senaste åren har It-väskan förlorat lite av sin stjärnglans. Kvinnliga kunder är allt mindre beredda att spendera enorma siffror på en accessoar som inom en till två säsonger går ur modet och ersätts av en annan, dyrare statussymbol.

Väskmodellen som  anklagas för att ha "dödat" fenomenet It Bag är Yves Saint Laurens Muse - en rymlig och bekväm men även trendig hold-all som förtjänade en självklar plats på varje fashionistas arm. Tack vare väskans enorma synlighet (bokstavligen alla It Girls syntes med en Muse i handen) och spridningen av kopior föll YSL-mästerverket hela vägen ner till discount-träsket: webbshopen bluefly.com sålde Muse med mer än 20% rabatt.

Men hoppet är inte ute för klassiska modeller som Chanels 2.55, Hermés' Birkin och Louis Vuittons Speedy, som förblir drömobjekt med en evig plats på mode-pedestalen.





Gucci Indy




Louis Vuitton Speedy



Chloé Paddington





Marc Jacobs Stam

Kommentarer
Postat av: Sabine

snygga! gillade nästsista och sista bäst

2009-02-03 @ 22:07:59
URL: http://enibas.blogg.se/
Postat av: Mia

Tror det har med lågkonjan att göra med. Folk satsar på tidlösa saker som håller längre då. Personligen kör jag alltid så. Är ju en fattig student, kan inte springa o köpa ny jämt och ständigt!



Grattis till artikeln (inlägg ovan)! Vi verkar vara inne på samma linje i livet, även om jag inte skriver mode. Men jag förstår precis vad du menar med ett steg på vägen. Skit samma om du får betalt, i början är det viktigare att få erfarenhet, kontakter och punkter på CV:et. Önskar jag kunde italienska men inte än! :) Vad handlar din artikel om?



Härlig Helg!

KRam Mia



PS. Är det modejournalistik som lockar i London? Finns ju många duktiga där, som Katie Couric och Luella BArtley var ju journalist innan hon blev designer. Lovar trots regnet är det en grym stad!

2009-02-06 @ 14:14:30
URL: http://www.theswedishgirl.blogspot.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0